8. 1. 2016

Který odstín je ten pravý pro vás? - Blarney Stone

Další z neutrálních odstínů, tentokrát tmavá šedá Blarney Stone.

Někdo může říc šedá je nudná šeď, ale neni. Dá se s ní výborně patinovat, když chcete nějaký povrch ztmavit, ale černá by už byla příliš výrazná. Nebo naopak použijte ji jako podkladovou barvu a na ní naneste jinou, klidně světlejší barvu a vytvoříte opačný efekt patiny zesvětlením (víc o technice patiny zde).
Pokud patinu zrovna nemusíte, šedá se vám líbí, ale nechcete s ní natřít celou skříň, zkombinujte ji s jinou barvou, která ji oživý. Navíc tato šedá je vhodná do moderních interiérů kde převládají barvy bílé, černé nebo přirozená barva světlého dřeva.
Některé šedé odstíny mohou být pocitově docela studené. V The Crafty Bird se proto tvrdě snažili aby byl tento šedý odstín víc zemitý a teplejší než jiné šedé odstíny na trhu. Inspirací pro vznik tohoto odstínu je Slavný kámen výmluvnosti na irském hradě Blarney Castle.
Na této barvě je také zajímavé to, jak si rozumí s jinými odstíny. Dokáže se převtělit a jednou doplňuje paletu modrých odstínů, podruhé neutrálních odstínů a potřetí zelených.
Mě osobně se nejvíc líbí ve spojení s modrými, jsou pak téměř jako tón v tónu, ale samozřejmě jde dohromady s různými dalšími odstíny, například červenou Causeway Sunset.
Pro ty, kteří by si chtěli vyzkoušet namíchat svůj vlastní odstín, kombinací různých odstínů s Blarney Stone, dám jednu radu. Tento odstín má extrémně silné pigmenty. Když jsem se jej snažila smíchat s modrým Galaway Bay a trošku tu modrou ztmavit a zešedit, vyšla mi z toho šedá, která byla lehce světlejší než Blarney Stone. Nakonec jsem musela přidat mnohem víc modré a téměř promile šedé abych dosáhla požadovaného odstínu. Tak pozor na to.

0 komentářů:

Okomentovat