18. 11. 2015

Překrývání barev část 1.

Jsou kusy nábytku nebo dekorací, které si přímo říkají o dvoubarevnost, patinu, barevnou patinu a pod. Názvů a způsobů provedení je hodně. Některé postupy jsou složité a obyčejný smrtelník, který v životě natřel maximálně velikonoční vajíčko, ne vždy najde odvahu natřít komodu nebo židli. Taky jsem to tak měla. Na internetu jsem ale viděla spousty krásných kusů nábytků a dekorací, na kterých využili dvoubarevnost v jejich prospěch. Nemluvím tady o dvoubarevnosti, kde nohy stolu mají jinou barvu než deska. Je řeč o překrytí barev. Kdy na spodní nátěr použijete jinou barvu, než na nátěr vrchní a spodní barvu na některých místech vytáhnete na povrch.

Kombinací a možností je neskutečně. Můžete použít dvě úplně kontrastní barvy (tmavě modrá s oranžovou, zelená s červenou), tón v tónu (modrou s tmavě modrou, zelenou se šedivě zelenou), spodní barvu ztmavit nebo zesvětlit vrchní barvou (na modrou nanést šedou, na černou nanést bílou). S Mléčnými barvami je to docela jednoduché. V této první části vám popíšu překrývání 2 rozdílných barev s využitím vyřezávaného reliéfu.
Našla jsem starou židli, která měla na sedáku i opěrce reliéf, který jsem chtěla barvama vytáhnout. Jako spodní barvu jsem zvolila růžovou Blushing Cailín jako vrchní modrou Shannon Slate. Židli jsem důkladněji obrousila pro zdrsnění povrchu a odstranění starého tmavého nátěru. Není potřeba brousit úplně dokonale na dřevo, pokud není povrch moc lesklý nebo mastný. Vždy záleží na tom jak je povrch porézny, drsný nebo tmavý.
Světlé odstíny na tmavém dřevě méně kryjí, a tak jsem dala dva nátěry růžové. První nátěr byl smíchán v poměru 1 díl barvy k 1,5 dílu vody, druhý nátěr už v poměru 1:1. Na obrázku je vidět zasychání prvního nátěru, kde mokrá barva zvýrazní barvu dřeva a může vytvářet dojem, že barva vůbec nekryje.
Na druhém obrázku už je vidět zaschlá barva prvního nátěru (asi po 30 minutách).
Po zaschnutí jsem nanesla druhý nátěr, který nebyl úplně dokonalý záměrně. Není potřeba plýtvat barvou, když vím, že použiji ještě vrchní modrou barvu.
Modrá barva smíchaná v poměru 1:1 vše dokonale překryla. Reliéf židle není skoro vidět.
Po důkladném zaschnutí (já jsem čekala asi 2 hodiny a venku bylo teplo) jsem jemným smirkovým papírem č. 1500 zbrousila reliéf na sedáku, opěrce a pak některé hrany židle. Jemným tlakem a pomalu osmirkujete vrchní nátěr (v mém případě modrou barvu) až vám z pod ní začne vylézat spodní barva (růžová). Tady už záleží čistě na vás co, jak moc a kde osmirkujete. U patinování se zvýrazňují hrany, okolí kolem úchytů, namáhané plochy, aby se vytvořil dojem, že je věc stará nebo hodně používaná. Takže můžete smirkovat víc nebo míň.
(Tento postup ale můžete použít i když nanášíte jenom jeden odstín barvy a smirkovým papírem odstraňujete barvu až na původní povrch nebo dřevo. Aby měl tento efekt smysl, zvažte jakou barvu má dřevo, které natíráte, resp. jaký má povrch, aby byl efekt viditelný.)
Následně povrch očistěte jemným kartáčem nebo hadříkem, případně vysajte všechen prach ze smirkování. Dělejte to i průbežně počas smirkování, protože barevný prach se vám může usazovat v záhybech a podobně a může to tak zkreslovat výsledný efekt.
Celý povrch uzavřete finálním ochranným nátěrem, voskem nebo lakem. Tady jsem použila Karnaubský mléčný vosk od The Crafty Bird.

2 komentářů:

Nádhera !!! Krásná proměna .... Marki

Okomentovat