12. 12. 2015

Překrývání barev část 2. - patinování

Patinování s mléčnými barvami není žádná věda. Věřte mi, je to snadné, zábavné a půvabné.
Ti z vás, kteří patinovat nechcete, můžete si dát zkratku a přečít si TIP na konci, text níž u modré krabičky a zeleného boxu.

Proč vlastně patinovat?
1. Je to teď v módě :).
2. Starým pěkným kouskům nábytku by obyčejně natřená barva mohla jen ublížit, udělat z nich nudný kus. Je dobré přiznat stáří patinou případně stylem Shabby Chic (omšelý vzhled), i když jste povrchovou úpravu kompletně předělali nanovo. A nebojte se pěkná patina se hodí i do moderního interiéru, stačí jen vše dobře promyslet a sladit.
3. Máte nový kus nábytku nebo dekorace a chcete z něj udělat unikát a přidat mu několik desítek let. Například, představte si, že máte na vaší chalupě nebo ve vaší oblíbené horské chatě novou truhlici z masivu bez povrchové úpravy, a teď si namísto ní, představte tu samou truhlici, která ale vypadá, že už má něco za sebou, přitom je ale krásná a dělá místnost útulnější.
No a určitě si každý z vás najde spousty jiných Proč patinovat.
Takže, jak na to. Můžete použít několik způsobů a dosáhnout tak rozdílných výsledků. V první řadě, když to chcete zkusit a nemáte s tím žádnou předchozí praxi ani s jiným typem barev, vřele doporučuji, najděte si kus prkna, malou starou krabičku, nebo cokoliv na čem to nejdřív nanečisto vyzkoušíte. (Na testování vám bude stačit čajová lžička prášku z dvou barev.)
Můj testovací kousek, byla dřevěná krabička od čaje s tmavou povrchovou úpravou, pravděpodobně lakem. Ten jsem lehce osmirkovala a nanesla 2 nátěry červené Causeway Sunset. Mimo jiné tento odstín je úžasný v tom, že jeho červené pigmenty mají nepřekonatelnou kryvost. I při trošku větším naředění vodou barva dokonale kryje - asi proto si ti farmáři v USA natírali stodoly právě červeně.

Jako vrchní barvu jsem použila odstín Curracloe Dunes - barva světlého písku. Tuto barvu jsem nanášela na povrch tak, že štětec nebyl barvou úplně nasáklý. Tady nešlo o to nanést barvu souvisle na celý povrch, spíš jen povrch zašpinit. A tady si už každý může zaexperimentovat a zkoušet dát barvy víc nebo míň a v dalším kroku - osmirkování - si vrchní barvu upravit dle potřeb. Nebo barvu nanést opatrně jen tam kam chcete a dál už nemusíte smirkovat.
Po zaschnutí následoval další krok - smirkování. Použila jsem papír se zrnem 1000 abych dosáhla jednak vyhlazení povrchu barvy, ale hlavně abych jemně smirkovala povrchovou pískovou barvu tam kde jsem chtěla. Někde víc, někde míň, jak je vidět z obrázku, abych si vyzkoušela co se mi víc líbí a jaký to bude mít výsledek.
Tady si dovolím přidat ještě jeden poznatek. Smirkování mléčné barvy je velice jednoduché. Pokud jste zvyklí na akrylové nebo jiné barvy POZOR, mléčné barvy osmirkujete velice rychle a není potřeba na to tolik tlačit jako u ostatních barev. Chcete-li osmirkovat barvu až na dřevo, na rozích nebo vystouplých místech (a přidat tím známky opotřebení) zatlačte a barvu úplně osmirkujete.
Před nanesením ochranného nátěru, vosku nebo laku, nezapomeňte povrch důkladně utřít suchým hadříkem. Já jsem použila matný lak.

TIP: Pokud vás patina neoslovila, nebo se vám zrovna nehodí patinovaná věc domů, můžete vyzkoušet jednoduchý trik, který mléčné barvy umí. Výsledek je efektní, práce navíc žádná a s jinými barvami tohle tak jednoduše neuděláte.
Na obrázku je dřevěnný box na květiny a starý mlýnek. Oba natřené zelenou barvou Killarney Races. Mlýnek nemá žádný ochranný nátěr, jenom 2 nánosy barvy. Box jak je vidět je tmavší, to je proto, že je navoskovaný. Ale navíc barva získla strukturu. A to je to kouzlo přírodních pigmentů, kouzlo které s tekutou barvou z plechovky nebo tuby nikdy tak snadno nedosáhnete. Na nanášení Karnaubského vosku jsem použila štětec ze syntetických vláken (výrobci je označují jako Aqua, Lazur nebo Akryl). Mimo jiné vůbec nedoporučuji používat tyto syntetické štětce pro nanášení mléčných barev (barva na nich nedrží). Umělé vlákna jsou právě tvrdé, a proto když na ně zatlačíte z většího úhlu při nanášení vosku a natíráte jedním směrem vytvoříte si na povrchu pruhy. Pozor ať netlačíte moc, abyste si barvu neseškrábli.
Stejný postup je i na modré krabičce natřené odstínem Blessington Lakes. Tento efekt samozřejmě nefunguje na světlých odstínech, kde nanesením vosku odstín tolik neztmavne.
Pokud tento efekt nechcete v žádném případě, nanášejte vosk jemným hadříkem.
V příštím článku číslo 3. vám popíšu další techniku patinování, se kterou si můžete pozměnit výsledný odstín barvy.

0 komentářů:

Okomentovat