6. 7. 2015

O mně a proč mě Mléčné barvy baví

Pojem Mléčné barvy byl pro mě nový. Vůbec jsem netušila, že něco takové existuje. Objevil je vlastně můj muž, když hledal inspiraci pro naši novou kuchyň. Do té doby jsem preferovala dřevo přírodní bez barev, moření, laku a dalších neřestí spáchaných na krásném dřevě.
Zjištění, že existují barvy, které jsou čistě přírodní, bez chemie a navíc v tak úžasných odstínech z přírodních pigmentů, mě dostal.
Pak stačilo pár týdnů hledání na internetu a propadla jsem kultu natírání. Uviděla jsem starý ošuntělý kus nábytku a už jsem premýšlela, jaký odstín by se na něj hodil.
Barvy se daly koupit jenom v zahraničí, a tak jsem se rozhodla barvy prodávat a propagovat u nás. A to konkrétně značku The Crafty Bird z Irska. Jejich konzistence prášku je velice jemná, a proto se s barvou výborně pracuje, nezanechává hrudky a i natřený povrch je sametově hebký. Od roku 2017 jsem nakonec celou značku The Crafty Bird převzala a barvy začala vyrábět v ČR.
Mléčné barvy mají neuvěřitelnou přilnavost na syrové dřevo, téměř se do něj vsakují. Nejsou ale jenom na dřevo, dají se použít na jakýkoliv porézní povrch, například i hliněné květníky.
Já jsem po zakoupení první barvy nesměle natřela starou dřevenou krabičku, aby se nic nestalo, kdyby se to nepovedlo. Odměřila jsem si malou odměrkou 5ml prášku a 5ml vody. Čtete správně 5ml, prostě jsem byla opatrná. Toto množství se dalo natírat jenom klasickým malým dětským štetcem. Ten používám i nadále k natírání malých věcí, například jako tento starý mlýnek na kávu.
Na Mléčných barvách je také skvělé to, že si s nimi můžete hrát. Jejich aplikace je jednoduchá, práškovou barvu naředíte s vodou a můžete natírat. Chcete aby vynikla struktura dřeva a letokruhy, není problém, i po dvou vrstvách nátěru bude struktura viditelná. Nebo stačí barvu víc naředit a dřevo případně jen lehce natónovat. S jiným typem barev tohoto efektu nedosáhnete. Patinu nebo překrývání víc barev přes sebe je s Mléčnými barvami hračka. Hrát si můžete i mícháním odstínů, smíchejte si různé odstíny v prášku, přidejte vodu a vytvořte si vlastní unikátní odstíny.
Výhod je mnoho a věřím, že každý si najde tu svoji, která ho přesvědčí barvy zkusit alespoň na malé židličce.