28. 11. 2015

Který odstín je ten pravý pro vás? Popis odstínů a jejich proměny.

Tento článek a na něj navazující seriál s popisy odstínů, jsem pro vás připravila hlavně proto, že koupí barev v eshopu, kupujete tak trošku zajíce v pytli. Barevné odstíny, které vidíte na monitoru se můžou hodně lišit od reálneho odstínu. Aby pak ty labilnější povahy obdržením zakoupených barev doma neskolabovaly, protože si myslely, že koupený odstín bude úplně jiný. Než se rozepíšu konkrétně o každém odstínu, nabízím vám několik řešení.
Řešení pro opravdové dobrodruhy: pokud jste se rozhodli pro některý odstín a netrváte na jeho 100% přesném tónu, kupte si ho a nechte se mile překvapit.
Řešení pro odvážné, ale opatrné, případně pro ty co si neumí vybrat mezi dvěma odstíny: kupte si 30g vzorek jedného nebo dvou odstínů, zkuste si namíchat trošku barvy a natřít něco malého nebo to jen zkusit na prkýnku.
Řešení pro nejisté: kupte si náš malý vzorník odstínů (zasílaný jako obyčejné psaní poštou, pro ČR 13 Kč, pro SR 25 Kč). Poznejte tak pravé odstíny na syrovém dřeve, bez a s povrchovou úpravou.

The Crafty Bird Milk Paint jsou vyráběny v Irsku. První řadu odstínů nazvanou Heritage Shades of Ireland výrobce nazval podle míst a událostí Irské kultury a historie. Vysvětlení těchto názvů najdete i v eshopu u popisu káždé barvy. U druhé řady odstínů Around the World in 10 Shades (Kolem světa s 10 odstíny) se výrobce inspiroval barvami z různých částí světa.
Ve většině případů platí, že odstín suchého prášku má nejblíž k finálnímu odstínu. V procesu malování každý odstín mění několikrát svůj tón barvy. Smícháním prášku s vodou odstín ztmavne, někdy až překvapivě do jakoby jiného tónu barvy. Nelekejte se. Pokud se bojíte o výsledný odstín, testujte na něčem, na čem tolik nezáleží. Natřený povrch vysycháním světlá. První nátěr většinou méně kryje, záleží také jestli je to odstín tmavý nebo světlý a na jaké dřevo ho natíráte. Ale po zaschnutí má nátěr již svůj odstín, i když místy prosvítá původní povrch. Druhý nátěr už dřevo překryje a odstín bude plný. Tím to ale nekončí. Mléčné barvy je potřeba finálně zafixovat, ochránit povrch a tím zvýšit jejich odolnost vůči poškození (víc v článku Ochranné nátěry). Vosk, lak nebo olej povrch uzavře a odstíny nasytí do plnějších lehce tmavších tónů.
V následujících článcích vám blíže představím každý odstín, a snad vám tím usnandním i výběr toho pravého odstínu pro vás.
Zde video popisující ve zkratce každý odstín.

0 komentářů:

Okomentovat