30. 11. 2015

Který odstín je ten pravý pro vás? - Eagle Island Lighthouse

Eagle Island Lighthouse je křídová bílá. Nebudu tvrdit, že je to sněhově bílá, určitě najdete světlejší a jasnější barvu mezi komerčními barvami. Odstín je každopádně čistý bílý a nemá žádný nádech žluté, šedivé nebo jiné barvy. U míchání bílé barvy radím počkat trošku déle po naředění, má v sobě nejvíc hrudek, které se ale po 15-20 minutách rozpustí.

Bílá se hodí na všechno a můžete ji kombinovat s jakýmkoliv jiným odstínem. Pokud budete natírat - renovovat - tmavý nábytek, možná budete pro 100% krytí potřebovat jednu vrstvu nátěru navíc, doporučuji připravit si barvu hustější, při ředení v poměru 1:1 dáte o trošku míň vody a dle potřeby doléváte zbytek. Tím by měla barva lépe krýt.
Bílou budete také potřebovat pokud budete chtít některý odstín zesvětlit a to dvěma způsoby. První je ten, že si nejdřív jednotlivé prášky barev smícháte, následně je zředíte vodou a otestujete nový odstín na nějakém kusu dřeva. V případě potřeby přisypete bílou nebo odstín, který zesvětlujete, dle toho jaký nový odstín požadujete. Pokud máte víc odvahy zesvětlíte si barvu podle druhého postupu. A to tak, že si natřete daný předmět některým barevným odstínem, po zaschnutí nanesete jako druhou nebo jako třetí vrstvu bílý odstín, který máte víc naředěný vodou. Tím pádem se bílá stává průhlednější a pod ní budete vidět spodní barevný odstín, který tím zesvětlíte. Případně můžete mít štětec namočený v bílé polosuchý (tekutinu s barvou vymačkáte o stěny nádoby) a bílou silně vtíráte do barevného odstínu. Vytvoříte si tak úžasnou patinu, nerovnoměrný flekatý nános, podle potřeby jej pak jěště můžete těsně po natření lehce setřít hadříkem. Postupů je mnoho a budu se jim ještě později v dalších článcích věnovat.
Na rozdíl od ostatních odstínů, nanesením finiše - laku nebo vosku - se odstín nijak nezmění. Je to vidět na dřevěním vzorníku, kde je ve spodní části nanesena tenká vrstva Karnaubského vosku.
Tento odstín inspirovaný bělostí majáku Mayo rozzáří jakýkoliv kus nábytku. Tato bílá má lehké tóny citrónu a i když je ostrá a čistá, je také teplá a objímající. Ideální pro jakékoliv ročné období a v libovolné velikosti pokoje. Takže ať je váš dům kdekoliv, tento odstín vám domů přinese svěžest a klid z pobřeží Atlantiku.

0 komentářů:

Okomentovat