18. 7. 2015

Ochranné nátěry - finiše

Mléčné barvy potřebují ochranný nátěr, budu používat i název finiše (přebraný z angličtiny, líbí se mi). Finiš barvu ochrání hlavně proti vodě, která může způsobovat na mléčných barvách fleky. Ochranný nátěr navíc barvu uzavře, dá ji hlubší tmavší odstín a zjemní povrch, s lehkým leskem.
Finálních nátěrů na dřevo je spousta, ale ne všechny, jsou vhodné pro Mléčné barvy. Vzhledem k tomu, že barvy jsou čistě přírodní, nedává žádný smysl použít nějaký syntetický lak a podobně. Pro barvy je specifický jejich matný povrch, proto si taky musíte zvážit jestli použijete finiš, který matný povrch zachová nebo ne.
Finiše nanášejte na barvu, která je úplně suchá. Ideálně 24 hod po nátěru, kdy má barva čas pořádně se do dřeva vsáknout. Pokud vás opravdu tlačí čas, nanášejte finiš nejméně aspoň po 4 hodinách od nátěru.
Společnost The Crafty Bird vyvinula pro své Mléčné barvy dva speciální finiše - Karnaubský mléčný vosk a Lak na vodní bázi. Oba doporučuji hlavně pro to, že jsou na Mléčných barvách vyzkoušeny, ale taky se s nima dobře pracuje.

Karnaubský mléčný vosk do interiéru
Karnaubský mléčný vosk má přírodní netoxické složení. Karnaubský vosk se extrahuje z listů brazilské palmy a slouží k dosažení lesku na navoskovaném povrchu, ale jen pokud to chcete. A to je jeho obrovská výhoda. Když se rozhodnete ponechat povrch barvy matný, stačí vosk nanést a nechat zaschnout. Jeho nanesením ještě vyšší lesk nedosáhnete, jen barvu uzavřete a zvýrazníte. Můžete nanést jednu nebo dvě vrstvy vosku a to štětcem nebo hadříkem. Pokud chcete na povrchu víc lesku zaschlý vosk těsně po jeho nanesení naleštěte jemným hadříkem.
Název mléčný vosk vám napoví, že konzistence vosku je tekutá, na rozdíl od jiných nábytkových vosků, které jsou tuhé. Vosk se tak lehce natírá (nebudou vás bolet ruce pokud natíráte něco velkého) a taky ho tolik nespotřebujete, pokryje až 5 m2. Vosk má 100% čistě z přírodní složení, a tak je výborný pro použití na dětský nábytek. Po natření nechte vosk minimálně měsíc absorbovat a vytvrdnout. Pak je povrch zafixovaný a je lehce omyvatelný. Do té doby s navoskovanou věcí zacházejte opatrně. Na věci, které jsou hodně zatěžované a používané, například kuchyňská linka nebo jídelní stůl, ale doporučuji použít lak.
Lak na vodní bázi do interiéru
Lak je na vodní bázi a je speciálne vyvinut tak, aby zachoval matný povrch. Jeho lesk je velice jemný, jen 10% lesku oproti klasickým lakům. Balení 500 ml laku pokryje asi 8 m2, záleží ale na poréznosti natíraného povrchu. Lak neobsahuje rozpouštědla a podíl VOC (těkavých organických sloučenin) je nízký. Je certifikovaný pro použití na dětské hračky. Lak je velice odolný a trvanlivý, a proto se doporučuje pro hodně namáhaná místa - jídelní stůl, kuchyňská linka. Lak doporučuji nanášet jedině štetcem a postačí jedna vrstva laku pro 100% účinnost. Po natření nechte lak minimálně týden absorbovat a vytvrdnout. Pak je povrch zafixovaný a je omyvatelný. Lak je mírně aromatický, ale není to nic z čeho by vás bolela hlava nebo co musíte dělat venku, stačí vyvětrat.

Tip navíc:

Mléčný karnaubský vosk dokáže vytvořit nádherný efekt nesourodé barvy. Některé povrchy si o to sami říkají. Tím, že je tekutý dá se nanášet jakýmkoliv štětcem. Já si vybrala syntetický štetec, který se na dotyk zdá jemný, ale jeho syntetické štetiny jsou vlastně docela tuhé, když na ně tlačíte z většího úhlu. Nejsou tak ohebné jako přírodní štětiny a tlakem na něj můžete částečně jakoby seškrabávat barvu z povrchu. Pozor na to jak tlačíte, ať si barvu opravdu neseškrábnete (pokud to vysloveně nechcete). Natírejte vosk stejným směrem a vytvořte si pruhovaný efekt. Podrobný postup si můžete přečíst na konci článku zde.

0 komentářů:

Okomentovat