9. 12. 2015

Který odstín je ten pravý pro vás? - Buttermilk Soda

Buttermilk Soda je odstín světlého dřeva bez povrchové úpravy s lehkým nádechem žluto-oranžové. Když s ním natíráte světlé dřevo téměř to vypadá, že rozetíráte jenom vodu. Po zaschnutí, ale barva lehce zesvětlá a po nanesení vosku nebo laku víc vynikne oranžový nádech. Dalo by se říct, že odstín je příbuzný světle meruňkové barvě.

Inspirací pro tento odstín je krémová barva klasického irského domácího chleba z podmáslí. Teplý a přívětivý odstín, jemná a elegantní barva, přesně jako tradiční chleba. Bude vypadat dobře na jakémkoliv dřevě, ale výborně se hodí i na tmavý kus nábytku, osmirkovaný na původní dřevo.
Projasní vám jakýkoliv druh nábytku nebo dekorace a dodá teplý nádech do místnosti. Při technice tónování, kdy je barva namíchaná v poměru jeden díl barvy a 2 - 3 díly vody vynikne krásně struktura dřeva a celý povrch bude působit velice přirozeně s nádechem krémového odstínu. Na obrázku je nahoře deska z masivní borovice před natřením a dole ta samá deska po 2 nánosech barvy a 2 nánosech vosku. Kde barva byla naředěna poměrem 1 díl barvy a 2,5 dílu vody.
Průhlednost barvy při větším naředění vodou se dá využít i při patinování, nebo překrývání barev. Na obrázku je rám kde spodní barva Galway Bay je plně krycí v poměru 1:1 a na ní byla nanesena průhledná Buttermilk Soda v poměru 1:2. Podrobný postup vám popíšu v seriálu o překrývání barev.
Buttermilk Soda ladí téměř se všemi ostatními odstíny, je tak trochu neutrální, a tak pokud chcete experimentovat s kombinacemi různých odstínů na jednom kuse nábytku nebo v jedné místnosti tento odstín je pro to jako stvořený.
Na obrázku je Buttermilk Soda druhý z leva.
Tady můžete vidět kombinace s ostatními odstíny.

0 komentářů:

Okomentovat