18. 7. 2015

Specifikace Mléčných barev

Mléčné barvy jsou skutečně z mléka. Přesněji z mléčné bílkoviny kaseinu (tvoří asi 80% všech bílkovin v mléce). Dále z vápence, jílu, křídy a přírodních pigmentů. Prodávají se v prášku. Jde o čistě přírodní suroviny, a tak jsou Mléčné barvy ekologicky odbouratelné, netoxické, bez těkavých látek, bez zápachu a tak bezpečné pro nás i pro přírodu. Tím, že obsahují vápno jsou taky částečně antibakteriální. Jsou to prostě BARVY PRO ŽIVOT. Náš život rozzáří a okolní život nezničí.
Když se vám trošku barvy vylije na trávník nic se neděje, to co ze země přišlo, se do ní zase vrátí. Při mytí štětců a nádob po barvě nemusíte mít špatné svědomí, že dolu kanálem poteče chemická směs a vyhubí ryby v nejbližším potoce.
Ale ne všechny prodávané Mléčné barvy jsou 100% přírodní. Někteří výrobci do nich přidávají látky, které do původních receptur nepatří.
Námi vyráběné The Crafty Bird Milk Paint jsou dle staré receptury jenom z přírodních surovin. Konzistence prášku je velice jemná a proto se s barvou výborně pracuje.
Prášková barva má téměř nekonečnou životnost. Navíc jsou tak barvy i úsporné ke skladování. Namícháte si jen tolik barvy kolik potřebujete a zbylý prášek uskladníte. Jen upozorněte zbytek rodiny, že se nejedná o sušený mléčný shake. Z 230 g barvy v malém pytlíku vyrobíte až 1 litr barvy k natírání. Klasické barvy v plechovkách, vám “smrdí” na polici ve sklepě, postupně vysychají a skutečně je nemůžete jen tak zkompostovat.

Mléčné barvy jsou ředitelné vodou a rychle schnou (30 minut). (Více o míchání barvy zde.) Jsou vhodné na vnitřní i venkovní použití. Po natření je povrch drsný a matný. Takto natřený povrch je náchylný na skvrny. Proto potřebuje finální nátěr voskem nebo olejem (více o finálních nátěrech zde). Pak se z něj ale stává odolný nátěr, který vydrží desetiletí. Přírodní pigmenty dávají barvám pastelové a zemité odstíny (paleta barev), které jen tak nevyblednou. Jak se přesvědčili i nálezci Tutanchamonovej hrobky. Víc o historii Mléčných barev čtěte zde.
Na rozdíl od jiných barev, které se na dřevo jenom nalepí, se Mléčné barvy vpíjí do dřeva, a tak vynikne i struktura dřeva. Dokonce když změníte poměr při míchání s vodou, můžete takto téměř průhlednou barvu použít jenom pro natónování dřeva.
Povídání o barvách zde.