6. 7. 2015

Míchání barvy

Budete potřebovat odměrky na barvu a na vodu, nádobu na míchání barvy zvolte podle velikosti štětce, něco k zamíchání - šlehač na mléko, šlehací metlička, stará lžička, dřevěnné míchátko nebo čínskou hůlku. Používám dvě odměrky jednu na vodu a jednu na barvu, protože někdy se vám může stát, že potřebujete dosypat trochu prášku a to do vlhké odměrky s vodou nejde.
Barvy se prodávají v pášku a míchají se s vlažnou vodou v podstatě v poměru 1:1, ale není tomu vždy tak, jak se dočtete níž. Vždy si smíchejte tolik barvy kolik budete potřebovat na jeden nátěr. Například 30g balení vzorku můžete smíchat s až 75 ml vlažné vody a tak získáte 130 ml barvy. To stačí na 0.75 m2, například rám zrcadla nebo obrazu, stoličku nebo malou židli.
Odměrkou si naberte potřebné množství barvy v prášku. Jako malou odměrku používám plastový dávkovač ze sirupu na kašel, kde jsou rysky po 5 ml. Velkou odměrku si můžete udělat z kelímku od jogurtu. Následně v jiné odměrce naměřte stejné množství vlažné vody.
Doporučené ředění mléčných barev:
Celé balení 230 g prášku + 625 ml vody = 1 litr barvy kredenc nebo skříň asi 6,5 - 7 m2
Polovina balení 115 g prášku + 312 ml vody = 500 ml barvy komoda nebo truhlice asi 3,25 m2
Čtvrtina balení 57,5 g prášku + 147 ml vody = 250 ml barvy malý stolek asi 1,5 m2
Vzorek 30 g prášku + 75 ml vody = 100 ml barvy rám zrcadla nebo židle asi 0,75 m2

Barvu vsypte do náboby na míchání a pomalu nalite část vody. Vždy raději nalijte méně vody (asi 90%), zamíchjte barvu a pokud bude konzistence hustá dolijte zbylou vodu. Tady jde opravdu někdy o kapičky vody. Jelikož jsou v barvách použity přírodní pigmenty, smíchání je u každé barvy trošku jiné, záleží na množství a druhu pigmentu.

Barvu míchejte opatrně abyste si prášek nerozptýlili kolem. Asi po 3 minutách se bude konzistence podobat 12% smětaně.
Pokud barvu šleháte mixérkem nesmíte ji napěnit. Pěna vytváří drobné bublinky, které se dlouho rozpouštějí. Navíc natřený povrch napěněnou barvou by nebyl hladký. Asi po 15 až 20 minutách se rozpustí kaseinové hrudky. Pokud se tak nestane nezoufejte, hrudky rozmačkejte a barvu ještě zamíchejte a chvíli počkejte.
Můžete natírat! U některých odstínů se vám barva může zdát tmavší, ale po zaschnutí zbledne.

Pozor: mícháním s víc nebo méně vody nedosáhnete světlejšího nebo tmavšího odstínu.
Video návod.

Tipy:
Pokud vám barva zbyde i po druhém nátěru máte možnost poohlédnout se kolem a natřít něco malého. Nebo si dát barvu do uzavřené sklenice do lednice, kde ji můžete skladovat až 5 dní. Každopádně doporučuji používat barvy čerstvě namíchané. Uchováním barva mění konzistenci a možná jí budete muset později trošku naředit vodou. Barvu v prášku můžete uchovávat v suchu věčně. A to je obrovská výhoda oproti klasickým tekutým barvám v plechovkách.

Hustější barvu s méně vody doporučuji u světlých odstínů, barva pak lépe kryje. Například 15 ml barvy v prášku s 10 ml vody, ale je to na vás. Naopak u tmavých odstínů někdy postačí poměr 1 díl barvy a 1,5 dílu vody.
Pokud máte krásnou křesbu dřeva a chcete barvu použít jen pro tónování dřeva smíchejte ji v poměru 1 díl barvy a 3 díly vody a udělejte jenom jeden nátěr. Klasickou světle hnědou barvu dřeva si tak můžete natónovat na bílou, šedivou, žlutou a pod.

Tónování barvou se dá taky použít k “zestárnutí” dané věci. Například nanesením bílého nebo šedivého odstínu v poměru 1 díl barvy a 2-3 díly vody.

0 komentářů:

Okomentovat