4. 4. 2016

Jílovky - jílové barvy na zdi a dřevo

Tato novinka v našem sortimentu mě velice potěšila a ohromě překvapila. Tak jako u mléčných barev i tyto barvy jsem si okamžitě po vyzkoušení zamilovala. Proč? Protože jsou - ve zkratce: ekologické, nezávadné, aplikace je jednoduchá, odstíny nádherné, použití všetranné (jak se dočtete níž).
Jsou to ekologické interiérové barvy na zeď, na suché, savé a nemastné povrchy - klasické omítky, sádrokarton, minerální i hliněné omítky, cihly, tapety i na dřevo a k renovaci nábytku. Takže si jednou barvou natřete zeď i nějaký kus nábytku nebo dekorace a svůj pokoj dovedete do dokonalosti. Na obrázku naší zákaznice je Jílovka použitá na zdi.

Jílovky, na rozdíl od práškových mléčných barev, se prodávájí již namíchané jako ultra matná krémová emulze. Prostě otevřete a natíráte.
Vysoký podíl pevných látek, zaručuje plné krytí již po prvním nátěru, ušetříte tedy čas malováním nebo peníze za malíře. Při natírání dřeva je možné barvu lehce naředit vodou (max. 5%) aby se lépe rozetírala, ale není to nutné.
Další výhoda barev je jejich vyjímečná prodyšnost. Absorbují a propouší vlhkost v místnosti. Voda se na povrchu nesráží, zdi neplesnivějí, zdivo i omítky pod barvami pořád mohou dýchat. Kdežto klasické barvy zeď zalepí a proudění vzduchu znemožní. Jílové barvy jsou taky částečně antistatické, to znamená, že na jejich povrchu neulpívá prach, co je vhodné zejména pro děti, alergiky a astmatiky. Taky to znamená, že nemusíte tak často malovat. Přírodní jílové barvy jsou bez akrylátů a s minimem těkavých látek - VOC.
Složení barev: voda, různé druhy jílů, křída, kaolin, bílé lepidlo, celulóza, oxid titaničitý, přírodní pigmenty, 0,2% syntetické konzervační látky.
V nabídce je 40 odstínů, které se v případě potřeby dají mezi sebou míchat. Prodávají se ve třech baleních - 100 ml, 2,5 l, 5 l. 1 litr barvy pokryje 8 m2. Natíraný povrch očistěte od případné mastnoty a můžete natírat. Barva zasychá 6-12 hodin podle vlhkosti a teploty interiéru. Na dotyk je pocitově suchá již po hodině.
Použití:
Barvy můžete nanášet štětcem, válečkem nebo stříkací pistolí.
Na hladké a nemastné povrchy stačí jeden nátěr.
Na velmi savé povrchy případně nové omítky můžete nanést nejdříve podkladový nátěr zředěnou barvou s 20% vody, po zaschnutí (6-12 hod.) druhý nátěr již neředěné barvy.
Suché jílové, hliněné nebo vápenné omítky je dobré před aplikací jílových barev lehce navlhčit.
Při natírání dřeva, renovaci nábytku nebo natření dekorací je vhodné následně na barvu použít ochranný nátěr - vosk nebo lak, které povrch barvy uhladí a ochrání.
Jelikož se jedná o přírodní barvy s pigmenty, můžou mít odstíny v jiném balení malé odchylky, proto nezačínejte novou plechovku uprostřed jedné zdi.
Při mém testování jsem natřela obyčejnou OSB desku, květináček, překližkovou bedýnku a podnos, které jsem i ručně vyzdobila. Zbylo mi trochu barvy, kterou jsem již měla naředěnou s vodou, a tak jsem pokusně natřela i obyčejnou plechovku (tedy absolutně nesavý povrch). A světe div se, barva na plechovce držela a natírala se téměř sama.
Plechovku, bedýnku i podnos jsem pak nalakovala našim interiérovým lakem The Crafty Bird.
Teď už zbývá jen vybrat si ten pravý odstín :)

0 komentářů:

Okomentovat