Mléčné barvy od The Crafty Bird.

26 unikátních odstínů z přírodních pigmentů.

Barvy v prášku vyrobené z mléka

Čistě přírodní složení, bezpečné a netoxické.

Jednoduchá aplikace

Mnohostranné využití: tónování, překrývání barev, míchání odstínů.

Přírodní pigmenty

Odstíny namíchané z přírodních pigmentů mají krásné zemité tóny.

Mléčné barvy nejen na dřevo

Jsou vhodné na jakékoliv porézní povrchy, dřevo, podlahy i zdi.

30. 11. 2015

Který odstín je ten pravý pro vás? - Eagle Island Lighthouse

Eagle Island Lighthouse je křídová bílá. Nebudu tvrdit, že je to sněhově bílá, určitě najdete světlejší a jasnější barvu mezi komerčními barvami. Odstín je každopádně čistý bílý a nemá žádný nádech žluté, šedivé nebo jiné barvy. U míchání bílé barvy radím počkat trošku déle po naředění, má v sobě nejvíc hrudek, které se ale po 15-20 minutách rozpustí.
Bílá se hodí na všechno a můžete ji kombinovat s jakýmkoliv jiným odstínem. Pokud budete natírat - renovovat - tmavý nábytek, možná budete pro 100% krytí potřebovat jednu vrstvu nátěru navíc, doporučuji připravit si barvu hustější, při ředení v poměru 1:1 dáte o trošku míň vody a dle potřeby doléváte zbytek. Tím by měla barva lépe krýt.
Bílou budete také potřebovat pokud budete chtít některý odstín zesvětlit a to dvěma způsoby. První je ten, že si nejdřív jednotlivé prášky barev smícháte, následně je zředíte vodou a otestujete nový odstín na nějakém kusu dřeva. V případě potřeby přisypete bílou nebo odstín, který zesvětlujete, dle toho jaký nový odstín požadujete. Pokud máte víc odvahy zesvětlíte si barvu podle druhého postupu. A to tak, že si natřete daný předmět některým barevným odstínem, po zaschnutí nanesete jako druhou nebo jako třetí vrstvu bílý odstín, který máte víc naředěný vodou. Tím pádem se bílá stává průhlednější a pod ní budete vidět spodní barevný odstín, který tím zesvětlíte. Případně můžete mít štětec namočený v bílé polosuchý (tekutinu s barvou vymačkáte o stěny nádoby) a bílou silně vtíráte do barevného odstínu. Vytvoříte si tak úžasnou patinu, nerovnoměrný flekatý nános, podle potřeby jej pak jěště můžete těsně po natření lehce setřít hadříkem. Postupů je mnoho a budu se jim ještě později v dalších článcích věnovat.
Na rozdíl od ostatních odstínů, nanesením finiše - laku nebo vosku - se odstín nijak nezmění. Je to vidět na dřevěním vzorníku, kde je ve spodní části nanesena tenká vrstva Karnaubského vosku.
Tento odstín inspirovaný bělostí majáku Mayo rozzáří jakýkoliv kus nábytku. Tato bílá má lehké tóny citrónu a i když je ostrá a čistá, je také teplá a objímající. Ideální pro jakékoliv ročné období a v libovolné velikosti pokoje. Takže ať je váš dům kdekoliv, tento odstín vám domů přinese svěžest a klid z pobřeží Atlantiku.

28. 11. 2015

Který odstín je ten pravý pro vás? Popis odstínů a jejich proměny.

Tento článek a na něj navazující seriál s popisy odstínů, jsem pro vás připravila hlavně proto, že koupí barev v eshopu, kupujete tak trošku zajíce v pytli. Barevné odstíny, které vidíte na monitoru se můžou hodně lišit od reálneho odstínu. Aby pak ty labilnější povahy obdržením zakoupených barev doma neskolabovaly, protože si myslely, že koupený odstín bude úplně jiný. Než se rozepíšu konkrétně o každém odstínu, nabízím vám několik řešení.
Řešení pro opravdové dobrodruhy: pokud jste se rozhodli pro některý odstín a netrváte na jeho 100% přesném tónu, kupte si ho a nechte se mile překvapit.
Řešení pro odvážné, ale opatrné, případně pro ty co si neumí vybrat mezi dvěma odstíny: kupte si 30g vzorek jedného nebo dvou odstínů, zkuste si namíchat trošku barvy a natřít něco malého nebo to jen zkusit na prkýnku.
Řešení pro nejisté: kupte si náš malý vzorník odstínů (zasílaný jako obyčejné psaní poštou, pro ČR 13 Kč, pro SR 25 Kč). Poznejte tak pravé odstíny na syrovém dřeve, bez a s povrchovou úpravou.
The Crafty Bird Milk Paint jsou vyráběny v Irsku. První řadu odstínů nazvanou Heritage Shades of Ireland výrobce nazval podle míst a událostí Irské kultury a historie. Vysvětlení těchto názvů najdete i v eshopu u popisu káždé barvy. U druhé řady odstínů Around the World in 10 Shades (Kolem světa s 10 odstíny) se výrobce inspiroval barvami z různých částí světa.
Ve většině případů platí, že odstín suchého prášku má nejblíž k finálnímu odstínu. V procesu malování každý odstín mění několikrát svůj tón barvy. Smícháním prášku s vodou odstín ztmavne, někdy až překvapivě do jakoby jiného tónu barvy. Nelekejte se. Pokud se bojíte o výsledný odstín, testujte na něčem, na čem tolik nezáleží. Natřený povrch vysycháním světlá. První nátěr většinou méně kryje, záleží také jestli je to odstín tmavý nebo světlý a na jaké dřevo ho natíráte. Ale po zaschnutí má nátěr již svůj odstín, i když místy prosvítá původní povrch. Druhý nátěr už dřevo překryje a odstín bude plný. Tím to ale nekončí. Mléčné barvy je potřeba finálně zafixovat, ochránit povrch a tím zvýšit jejich odolnost vůči poškození (víc v článku Ochranné nátěry). Vosk, lak nebo olej povrch uzavře a odstíny nasytí do plnějších lehce tmavších tónů.
V následujících článcích vám blíže představím každý odstín, a snad vám tím usnandním i výběr toho pravého odstínu pro vás.
Zde video popisující ve zkratce každý odstín.

18. 11. 2015

Překrývání barev část 1.

Jsou kusy nábytku nebo dekorací, které si přímo říkají o dvoubarevnost, patinu, barevnou patinu a pod. Názvů a způsobů provedení je hodně. Některé postupy jsou složité a obyčejný smrtelník, který v životě natřel maximálně velikonoční vajíčko, ne vždy najde odvahu natřít komodu nebo židli. Taky jsem to tak měla. Na internetu jsem ale viděla spousty krásných kusů nábytků a dekorací, na kterých využili dvoubarevnost v jejich prospěch. Nemluvím tady o dvoubarevnosti, kde nohy stolu mají jinou barvu než deska. Je řeč o překrytí barev. Kdy na spodní nátěr použijete jinou barvu, než na nátěr vrchní a spodní barvu na některých místech vytáhnete na povrch.
Kombinací a možností je neskutečně. Můžete použít dvě úplně kontrastní barvy (tmavě modrá s oranžovou, zelená s červenou), tón v tónu (modrou s tmavě modrou, zelenou se šedivě zelenou), spodní barvu ztmavit nebo zesvětlit vrchní barvou (na modrou nanést šedou, na černou nanést bílou). S Mléčnými barvami je to docela jednoduché. V této první části vám popíšu překrývání 2 rozdílných barev s využitím vyřezávaného reliéfu.
Našla jsem starou židli, která měla na sedáku i opěrce reliéf, který jsem chtěla barvama vytáhnout. Jako spodní barvu jsem zvolila růžovou Blushing Cailín jako vrchní modrou Shannon Slate. Židli jsem důkladněji obrousila pro zdrsnění povrchu a odstranění starého tmavého nátěru. Není potřeba brousit úplně dokonale na dřevo, pokud není povrch moc lesklý nebo mastný. Vždy záleží na tom jak je povrch porézny, drsný nebo tmavý.
Světlé odstíny na tmavém dřevě méně kryjí, a tak jsem dala dva nátěry růžové. První nátěr byl smíchán v poměru 1 díl barvy k 1,5 dílu vody, druhý nátěr už v poměru 1:1. Na obrázku je vidět zasychání prvního nátěru, kde mokrá barva zvýrazní barvu dřeva a může vytvářet dojem, že barva vůbec nekryje.
Na druhém obrázku už je vidět zaschlá barva prvního nátěru (asi po 30 minutách).
Po zaschnutí jsem nanesla druhý nátěr, který nebyl úplně dokonalý záměrně. Není potřeba plýtvat barvou, když vím, že použiji ještě vrchní modrou barvu.
Modrá barva smíchaná v poměru 1:1 vše dokonale překryla. Reliéf židle není skoro vidět.
Po důkladném zaschnutí (já jsem čekala asi 2 hodiny a venku bylo teplo) jsem jemným smirkovým papírem č. 1500 zbrousila reliéf na sedáku, opěrce a pak některé hrany židle. Jemným tlakem a pomalu osmirkujete vrchní nátěr (v mém případě modrou barvu) až vám z pod ní začne vylézat spodní barva (růžová). Tady už záleží čistě na vás co, jak moc a kde osmirkujete. U patinování se zvýrazňují hrany, okolí kolem úchytů, namáhané plochy, aby se vytvořil dojem, že je věc stará nebo hodně používaná. Takže můžete smirkovat víc nebo míň.
(Tento postup ale můžete použít i když nanášíte jenom jeden odstín barvy a smirkovým papírem odstraňujete barvu až na původní povrch nebo dřevo. Aby měl tento efekt smysl, zvažte jakou barvu má dřevo, které natíráte, resp. jaký má povrch, aby byl efekt viditelný.)
Následně povrch očistěte jemným kartáčem nebo hadříkem, případně vysajte všechen prach ze smirkování. Dělejte to i průbežně počas smirkování, protože barevný prach se vám může usazovat v záhybech a podobně a může to tak zkreslovat výsledný efekt.
Celý povrch uzavřete finálním ochranným nátěrem, voskem nebo lakem. Tady jsem použila Karnaubský mléčný vosk od The Crafty Bird.